Bespaar op je hypotheekkosten

Wil je een huis aankopen dan ga je een hoge schuld aan voor de zeer lange termijn. Normaal zul je een hypotheekcontract aangaan voor gemiddeld dertig jaar. Het is een zeer belangrijke en ingrijpende beslissing waarbij je uiteraard je verstand moet gebruiken. Opletten op wat je doet en welke keuzes dat je maakt zorgt ervoor dat je veel op de maandelijkse lasten kunt besparen. Wat zijn zoal de tips om op de hypotheek te besparen en wat kun je verder doen?
Hypotheekrenteaftrek
Om goed te besparen op je onkosten is het verstandig om de hypotheekschuld gedurende de looptijd compleet af te lossen. Je hebt dan nog recht op de hypotheekrenteaftrek zodat je nog een aanzienlijk deel van de onkosten kunt terugkrijgen. Over de betaalde rente kun je tot op 42% (belastingschaal III) terugkrijgen zodat de kosten worden gedrukt. Ook jij kunt goed profiteren van de fiscale voordelen door gebruik te maken van de renteaftrek

Hypotheekkeus en rentevergelijk
De toegepaste hypotheekvorm en de daaraan gekoppelde rentestand bepaalt hoeveel onkosten je per maand hebt. Om kosten te besparen ga je uiteraard vergelijken tussen meerdere geldverstrekkers. De eerste besparing heb je namelijk al als je kiest voor een gunstige rentestand bij een passende termijn. Is de rentestand laag dan kun je beter de rente voor de lange termijn vastzetten omdat je daarmee langdurige zekerheid hebt. Zorg ervoor dat meerdere aanbieders en hypotheekvormen vergelijkt om de beste voorwaarden te behalen.

 

Laat de hypotheek onder de NHG afsluiten

Een belangrijk aspect bij het aangaan van een hypotheeklening is de Nationale Hypotheek Garantie. Het is een waarborgfonds voor als je de maandelijkse lasten niet meer kunt dragen. Op zich betaal je iets meer rente echter als je problemen door ontslag, scheiding of overlijden krijgt dan kun je erop terugvallen. Het kan je dus veel geld besparen. Je hebt de volgende twee voordelen onder de NHG:

zijn de maandelijkse lasten niet meer op te brengen dan kun je een korting daarop aanvragen;
komt het tot een verkoop opgelegd door de hypotheekverstrekker oftewel gedwongen verkoop dan kun je met een restschuld te maken hebben. Die restschuld kan worden kwijtgescholden mits je zelf helpt aan de beperking van de leningshoogte.

Je bent onder de NHG iets meer aan rentelasten kwijt maar je hebt er veel profijt van indien je hypotheekproblemen krijgt.
Regel zelf sommige zaken

Heb je tijd om handen ga dan zelf de dingen voor aankoop regelen. Je hebt niet alle partijen nodig waar je onnodig onkosten aan kwijt bent. Je wilt alles lekker zelf in handen houden zodat niet een makelaar of tussenpersoon zoveel procent weg snoept. Het is zonde van jouw centen omdat het de maandelijkse lasten slechts verhoogt. Wil je wel bepaalde partijen inschakelen om je te helpen doe dan eerst een online vergelijk zodat je de meest gunstige aanbieder verkrijgt. Zo kun je tegen gunstige voorwaarden je hypotheek regelen.

Notaris en taxateur

Ondanks dat je veel zelf kunt regelen dienen akten opgemaakt te worden door de notaris en dient een hypotheeklening aanvraag te worden begeleid met een taxatierapport. De notaris en taxateur dienen dus bij iedere aankoop ingeschakeld te worden. Je kunt daarop besparen door een vergelijk te doen van deze partijen bij jou in de buurt. Soms kun je eveneens profiteren van een gezamenlijk aangeboden pakket zodat je tegen een leuk tarief alles geregeld kunt hebben. Doe je voordeel door kostenbewust te zijn.

Versneld een woningverkoop en aankoop doen

Heb je een woning te koop staan echter wil je ook snel ergens anders kopen dan loop je kans op dubbele lasten. Het zorgt ervoor dat je de oude hypotheek nog niet kunt aflossen en tijdelijk moet huren of een tweede hypotheek moet afsluiten. Uiteraard is dat een ongewenste dure situatie en dus moet je dat voorkomen. Een manier om dubbele lasten te voorkomen is gebruik te maken van de woningruilkoop. Daarbij worden twee of meerdere partijen aan elkaar gekoppeld zodat men elkaars woning koopt. Deze manier van werken heeft meerdere voordelen:

  • de aan- en verkoop van twee of meerdere woningen wordt op dezelfde dag geregeld. Geen van de partijen heeft dus onnodige onkosten;
  • kosten van een makelaar en notaris kunnen redelijkerwijs worden verdeeld over meerdere hypotheken zodat de kosten lager uitvallen;
  • er wordt op dezelfde dag verhuisd;
  • er hoeft niet aanvullend een extra tweede lening te worden afgesloten;
  • de verkoop en aankoop kan mogelijk relatief sneller verlopen omdat meerdere partijen er aan mee werken;
  • er niet veel over de prijs wordt onderhandeld omdat iedere partij wil verkopen.

Wees verstandig en kies de meest gunstige hypotheek aanbieder en let op welke partijen er verder worden ingeschakeld om handig jouw maandelijkse onkosten te beperken.

Reageer

x