Wég met die magnetron!

Doe de magnetron de deur uit!

Magnetrons zijn slecht voor vitamine B12 (rijk aan o.a. lever en kaas). Deze stof wordt door het verwarmen van de magnetron inactief.

Het verwarmen van een maaltijd in de magnetron in plastic bakjes kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven die vervolgens in het eten terecht komen.
De magnetron haalt door de hoogfrequente straling veel voedingswaarden uit het eten, waardoor je weer snel een honger gevoel krijgt. Een baby die melk opgewarmd krijgt vanuit de magnetron zal hierdoor sneller huilen van de trek. Ook zijn er onderzoeken dat er bij het opwarmen van babymelk in de magnetron bijna geen vitaminen meer aanwezig zijn.
Voedsel uit de magnetron wordt ongelijkmatig verwarmd. Je dient het eten regelmatig te husselen, om zo het eten gelijkmatiger te verwarmen. Er zullen vrijwel altijd delen van het eten extreem heet of koud zijn, dit is bijna niet te voorkomen.
De magnetron bezit straling die de voeding (en dus ook de voedingswaarde) doet veranderen. Het klinkt allemaal niet zo fijn dat tijdens het verhittingsproces in een magnetron een chemische reactie plaats vindt. Doordat de voedingswaarden uit het eten verdwijnen, heb je een stuk minder energie.

Er bestaan diverse onderzoeken over het gebruik van de magnetron en de gevolgen van kanker. Het ene onderzoek wijst uit dat het gebruik van de magnetron de kans op kanker verhoogt en andere onderzoeken geven aan dat er op het moment nog niet voldoende bewijs is dat het gebruik van de magnetron de kans op kanker kan verhogen.
De productie van de mannelijke en vrouwelijke hormoon-productie wordt ernstig verstoord en de kans op concentratieproblemen neemt toe.

Bij het opwarmen van je eten in de magnetron gaan er erg veel anti-oxidanten verloren.
Eten van voedsel opgewarmd in de magnetron verhoogt de kans op geheugenverlies en emotionele instabiliteit (zie hier een Engelstalig onderzoek waar je veel informatie kunt vinden over de bijwerkingen van het gebruik van de magnetron).
Ons lichaam is niet in staat om de onbekende bij-producten af te breken die ontstaan door magnetronverhitting.
Leven zonder magnetron

Of de magnetron op de lange termijn nu wel of niet schadelijk is voor je gezondheid, het is veiliger om hem gewoon niet meer te gebruiken.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je door het leven zonder magnetron? Hieronder enkele tips:

Plan een beetje vooruit wanneer je vlees of brood wilt ontdooien. Brood ontdooit vrij snel (ruim ondertussen even de vaatwasser uit bijvoorbeeld).

Trek in een kant-en-klaar maaltijd? Of wil je een kliekje opwarmen? Kies dan voor een maaltijd (zonder E-nummers) die in de oven of in de pan op het vuur opgewarmd kan worden. Een maaltijd opwarmen in de oven is meestal binnen een 15-20 minuten klaar op zo’n 120 graden.

Kook je vaak voor meerdere dagen, verdeel dan de porties die je kunt invriezen. Zo kun je in de ochtend alvast je maaltijd voor de avond uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast.

Reageer

x