Zelf je groenten snijden

Voorgesneden sla-soorten en eigenlijk alle groenten die je in kant-en-klare zakjes of bakjes kan kopen zijn duurder dan een hele krop of een hele kool. Eenmaal gesneden loopt ook het vitamine-peil achteruit. Voor 1 persoon is een hele (bloem)kool of hele stronk andijvie misschien te veel voor één maaltijd. Je kunt het stuk van de krop, knol of stronk wat je over hebt goed afgedekt in je koelkast bewaren en er de volgende keer weer alleen het benodigde vanaf snijden. Er zijn ook (buurt)supermarkten waar je b.v. een halve bloemkool kunt kopen. Er wordt wat dat betreft langzaamaan best wel ingespeeld op alleenstaanden. Wil je niet al te veel tijd kwijt zijn aan dat  snijden, koop dan (evt 2e hands) een handig setje snijwondertjes, waar je hardere groenten langs heen en weer kan duwen zodat ze razendsnel in mooie plakjes of blokjes in een schaaltje vallen. Of neem eens in de week  even de tijd om b.v. een aantal uien klein te hakken, kan je goed in de diepvries  bewaren voor later gebruik. Prei  kun je razendsnel verkleinen door de groene uiteinden  wat uit te spreiden en te wassen, dan in de lengte  insnijden, vervolgens dwars op de lengterichting bij elkaar pakken en huppakee door snijden. Krijg je meteen mooie kleine stukjes in weinig handelingen mee.

Reageer