Gas is duur!

Iedereen weet dat gas tegenwoordig erg duur is. wikipedia vermeldt het volgende, hieruit kun je concluderen dat de gasprijs wel erg exorbinant gestegen is.

Nederland
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2005 ongeveer 1600 m3 gas per jaar. Het gasverbruik daalde in de laatste jaren door verbeterde isolatie van woningen en de toename van het aandeel HR-ketels in huishoudens. Het gemiddeld verbruik lag in 1996 bijvoorbeeld nog rond de 2100 m3. Ook de warmere winters van de laatste jaren lijken hierbij een rol te spelen. Alhoewel 83% van de huishoudens op gas kookt, vraagt koken slechts 3% van het gasverbruik. De warmwatervoorziening neemt 19% van het verbruik voor zijn rekening. Verwarming van het huis vraagt 78% van het gasverbruik. (cijfers 2001)

Kosten (huishoudelijk gebruik)

Eén m3 gas kost uitgaande van een gemiddeld verbruik van 2650 m3 per jaar in 2006 bijna 45 cent per m3. Dit is exclusief transportkosten, energiebelasting (EB) en vastrecht. Vastrecht is het vaste bedrag dat voor de gasaansluiting betaald moet worden. Gemiddeld bedraagt het vastrecht ongeveer € 125 per jaar.

Prijsontwikkeling (huishoudelijk gebruik)
Gemiddelde prijs van gas per m3, incl btw (regio 3);

 • 2003: € 0,274664
 • 2004: € 0,2697
 • 2005: € 0,32448
 • 2008: € 0,60272
 • 2009: € 0,71810

Wat kost gas nu daadwerkelijk?
Gas wordt steeds duurder, de laatste 10 jaar zelfs gemiddeld met 8% per jaar. Maar slechts weinigen weten wat gas nu precies kost. En uw energiebedrijf maakt het er zeker niet duidelijker op. Het enige dat duidelijk is, is dat er elke maand weer een flink bedrag wordt afgeschreven voor stroom en gas. Het hele jaar door. Het gas wordt echter voor een groot deel alleen in de winter gebruikt.Uw gasrekening bestaat uit een aantal componenten. Door deze componenten uit elkaar te halen wordt duidelijk hoe de gasprijs is opgebouwd. Een groot deel van uw rekening is gebaseerd op het verbruik. Een klein deel is vast.

Gasprijs
Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland 65 eurocent per m3 gas (prijspeil 2013/2014); ruim 32 eurocent is voor het gas zelf, de rest is voor btw en energiebelasting, waarvoor een heffingskorting geldt (zie onder). Maar net als bij elektriciteit verschillen de kosten voor gas per leverancier.

Ook vaste kosten
De gasrekening bestaat behalve uit kosten voor uw verbruik van gas, ook uit vaste kosten. Die vaste kosten betaalt u voor onder meer de gasaansluiting en de huur van de gasmeter. Gemiddeld zijn de vaste kosten ruim 215 euro per jaar (inclusief btw). Als ik ergens ga eten zie ik vaak 4 gaspitten volop branden. ook als het eten allang gaar is, worden de pitten nog volop opengedraaid. zonde toch?

Je kunt wel wat besparen op gas, als je de juiste maat pan op de juiste gaspit zet. zorg ervoor dat de vlam minder groot is dan de omtrek van de pan, want dit gas is verspild.Bij het opwarmen van bepaalde producten kun je ervoor kiezen deze samen op te warmen, bijvoorbeeld aardappels en groenten samen koken. Wat ik geregeld doe, is eerst aardappels of groenten 5 minuten koken op gas, dan in een ovenschotel in de oven laten afbakken. Om de simpele reden dat elektriciteit vele malen goedkoper is dan gas. Pasta kun je verwarmen tot het kookpunt, en direct het gas uitdraaien, je benut hiermee de restwarmte.

Verwarming
Op verwarming kun je een heleboel besparen. Denk aan tochtstrips, deuren dicht als je niet in eeen ruimte bent, als je werken bent de verwarming uit.

-zet ruim een uur voor je gaat slapen de termostaat op de nachtstand
-onderhoud van je cv ketel
-denk aan goede ventilatie
-gordijnen sluiten en zorg dat er niets voor de verwarmingspanelen staat
-meer tips om gasverbruik te doen dalen zijn altijd welkom

3 reacties op “Gas is duur!”

 1. Frans schreef:

  “zomaar” wat aanvullingen …

  – verwarming alleen aan in de woonkamer
  – automatische deursluiters (deurveren) gebruiken
  – gebruik of creëer een tochtportaal bij voor- en achteringang
  – niet overdreven ventileren, maar zeker ook niet potdicht afsluiten
  – regelthermostaat gebruiken voor automatische nachtverlaging (15 graden)
  – idem overdag = verwarming laag als je niet thuis bent
  – reflektieschilden achter de radiatoren plaatsen
  – dubbel glas, spouwisolatie, kruipruimte- of vloerisolatie, dakisolatie
  – vloerverwarming gebruiken (indien mogelijk)
  – leidingisolatie aanbrengen in onverwarmde ruimten
  – vensterbanken verbreden en gordijnen tot op de vensterbank laten vallen
  – aanvoer van warm tapwater in de keuken via – jawel – een keukengeiser
  – verwarm niets elektrisch als het ook met gas kan!
  – kleed jezelf warm in de periode dat de verwarming aan is!

  Energie Management Consult, Drachten

  • dutchgirl schreef:

   dank U frans,
   nu hebben we natuurlijk een zachte winter gehad, maar tegen de tijd dat we weer ingesneeuwd raken kunnen we onze lol op met uw tips;)

 2. dutchgirl schreef:

  Hallo Frans,
  eigenlijk heb ik de verwarming nauwelijks nog aan, en u?

  groeten

Reageer

x