Hoe bespaar je op electriciteit?

Een heleboel apparaten stammen nog uit de 20e eeuw, met alle gevolgen van dien. Ze slurpen energie met als gevolg, verlies van energie en het raakt u in uw portemonnee. u kunt natuurlijk een nieuw apparaat kopen, maar niet iedereen is zo welgesteld, er zijn namelijk andere alternatieven.

Gebruik een verlengsnoer met een oranje knop

Indien u niet thuis bet of gaat slapen is uitzetten zo gepiept! Tevens is uw apparaat nu beveiligd tegen blikseminslag.

Spaarlampen lijken extreem duur, en toch gaan ze vele malen langer mee. Het betreft dus een investering. sommige bouwmarkten hebben acties waarbij u vele lampen tegelijk kunt aanschaffen met korting.

Check uw tv op lichtsterkte en contrast

Laat u goed voorlichten over het energielabel, daarnaast kunt u bij een monitor en een tv contrast en lichtsterkte aanpassen, kies in het menu “standaard” of “naturel”. de fabrieksinstellingen zijn standaard hoger dan puur noodzakelijk. Het kijken moet natuurlijk wel prettig zijn aan uw ogen.

Computer en randapparatuur

Veel mensen hebben een screensaver op hun pc. Maar wist u dat dit helemaal niet zo zuinig is? U kunt het beter zo instellen dat het apparaat helemaal uitschakelt als u afwezig bent.

Als u niet per sé een grote monitor nodig hebt voor uw pc, kies dan een kleinere. Zuiniger in energie.

Computer in energiebesparende stand

Windows Vista beschikt naast de slaapstand over een sluimerstand (hibernate). Bij de slaapstand worden de openstaande documenten en programma’s weggeschreven in het geheugen en vervolgens wordt de computer in een stand geplaatst die weinig energie gebruikt (in Windows XP werd dit ‘standby’ genoemd).

In de sluimerstand wordt het systeemgeheugen (dus ook open documenten en programma’s) op schijf bewaard en schakelt de computer daarna geheel uit. Bij het opnieuw opstarten wordt het opgeslagen geheugen ingeladen en zijn direct alle eerder geopende documenten en programma’s beschikbaar.

In het scherm Power Management (Energiebeheer) kun je de sluimerfunctie toewijzen aan de aan/uit-knop van de computer.

Bij Windows 7: ga naar de Startknop, pijltje rechts naast afsluiten en dan sluimerstand. In Windows XP heet dit de slaapstand.

Zet niet-gebruikte voorzieningen uit
Op veel apparatuur zitten voorzieningen die je niet gebruikt en die toch energie vragen. Deze voorzieningen kun je beter uitzetten. Denk aan Bluetooth, wifi en UMTS op een mobiele telefoon of computer

Homecinema-sets
Homecinema-sets zijn grootverbruikers. Een homecinema-set in huis? Gebruik deze dan alleen bij programma’s waar een goede geluidsweergave meerwaarde biedt ( films ). Gebruik voor overige programma’s de luidsprekers van de televisie.

Helemaal tevreden kun je nooit zijn, maar het is verstandig om regelmatig op internet na te gaan of er nieuwe ontwikkelingen zijn.  u hoeft echter niet per sé het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen.  een toetsenbord, muis of geluidsboxen nodig? informeer eens rond in uw familie en vrienden en kennissenkring. vaak staan op zolders en in opslagruimtes nog goed te gebruiken kleine boxjes. scheelt weer in portemonnee. soms kan men op sites als speurders en marktplaats ook wat bruikbaars vinden.

Printers
Ook randapparaten verbruiken energie. Bedenk daarom vooraf welke randapparaten echt nodig zijn. Koop het liefst multifunctionele apparaten; ( scanner en printer in één) . Randapparaten die op een usb-poort worden aangesloten en verder geen stekker hebben, kunnen niet meer dan 2,5 W verbruiken

Printerinkt is nog steeds ongelooflijk duur. Het loont om klooncartridges of navulinkt te gebruiken. Kies daarom een printer waarvoor alternatieve of navulbare cartridges op de markt zijn. Ook uit milieuoogpunt is navulinkt beter, want het bespaart cartridges met elektronica (en dus zware metalen).

Veel printers staan standaard ingesteld op kleur, maar is dit echt nodig?

Printen
Print alleen wat nodig is. Ga bijvoorbeeld bij het uitprinten van internetpagina’s via het printvoorbeeld na of alle pagina’s geprint moeten worden; misschien is een selectie voldoende.
Je kunt de printer in snelle-afdruk-modus zetten. Dat print niet alleen sneller, maar scheelt ook inkt. Wel is de printkwaliteit dan wat minder.

Dubbelzijdig printen scheelt aanzienlijk aan papier, en dus bomen, en natuurlijk de energie die nodig is voor de productie van papier.

Draadloos?
Een draadloze muis en toetsenbord zijn wellicht handig, maar gebruiken ook aardig wat batterijen. Koop ze niet, tenzij je echt niet zonder kunt.

De energierekening omlaag krijgen kan ook eenvoudig door te wisselen van energieleverancier.

tenslotte is het vergelijken van energieleverancier aan te raden, check welke het voordeligste voor je is en stap meteen over.

ook bij de aankoop van andere apparaten geldt: vergelijk en probeer uit te vinden wat de kleine lettertjes u zeggen wat de acties u beloven. bekijk zogenaamde reviews, hierin vertellen klanten over hun aankoop.

Reageer

x